Jag är inte rasist, men...

Vi har alla stött på dem, människorna som anstränger sig väldigt hårt för att andra människor inte ska missta dem för att vara rasister. "Jag menar ju inte någonting rasistiskt med det här, men...", "jag vill ju inte att ni ska tolka det här fel, men...", "alla människor är ju lika mycket värda, men...". En så otroligt irriterande sak, inser dessa människor inte att ju mer de försöker övertala om att de inte menade att låta rasistisk, ju mer tycker åhöraren faktiskt att det som sägs är rasistiskt. 

 

Igår var det en gubbe som vi pratade med som hade väldigt många åsikter som självklart "inte var menade" som rasistiska även om de solklart var det. Gubben tyckte också att det var löjligt att man skulle behöva ändra på sig, "Har man sagt neger när man växte upp ska man väl kunna göra det nu också? Jag tror inte att någon neger tar illa upp, det är bara vi andra som tycker att det låter lite illa.". Ööö va? Vadå låter lite illa? Varför skulle någon tycka att just det ordet lät "lite illa" om det inte berodde på att det användes som ett skällsord och människor tog illa upp av det? Att den äldre generationen har den inställningen är ju inte helt ovanlig tyvärr, men att han då samtidigt sitter och säger andra helt klart rasistiska påståenden samtidigt som han försöker täcka över dem, det är så äckligt beteende!

 

Nej, om man inte vill framstå som rasist och har på känn att det som man vill säga är, eller kanske snarare ”kan tyckas vara”, rasistiskt, då är det bättre att inte säga någonting alls. Man får gärna tänka dumma tankar men man behöver inte sprida sin idioti över andra!




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

malinstanzania.blogg.se

I den här bloggen kommer du kunna följa mitt livs hittills största äventyr och resa till Tanzania med allt vad det innebär. Ni kommer att få läsa om oundvikliga kulturkrockar, spännande äventyr, personliga tankar, ett annorlunda vardagsliv och mycket mer!

RSS 2.0